zondag 6 juli 2014

Formules en vuistregels bij medisch rekenen

Formules bij medisch rekenen

Ik zal eerlijk zijn, ik ben geen voorstander van formuleboekjes bij medisch rekenen. Ze creëren een afhankelijkheid. Ze ondersteunen het leerproces niet. Wat helpt dan wel?

Doe waar je goed in bent, gebruik een protocol

Wat wel helpt is structuur (protocol) aanbrengen in de aanpak van een rekenopgave. Daarbij ondersteunt de manier waarop je de gegevens opschrijft. Ik bedoel ook, hoe je het papier indeelt waarop je de opgave gaat uitwerken. Hoe je die structuur aanbrengt is een kwestie van voorkeur en gewenning. Dat kost tijd, belangrijk is om hier ook de tijd voor te nemen. Het helpt tot een goede uitkomst van een rekenprobleem te komen.

Als een YouTube-filmpje

Probeer je voor te stellen wat je in de praktijk zou doen. Bij toedienen per injectie heb je een ampul met een etiket. Op het etiket staat belangrijke informatie wat er in de ampul zit. Er is een zorgvrager die een behoefte heeft(volgens een recept of protocol).

De manier hoe je medisch rekenen leert is ook belangrijk. Durf fouten te maken en deze te bespreken. Werk daarbij niet alleen. Samen zie je sneller wat goed gaat of hoe iets beter kan. Samenwerken, gezond verstand en logisch nadenken zijn daarbij een goede middelen naar succes.

Rekenvaardigheden

De basisvaardigheden bij rekenen (+, -, x,  :) en kennis van het metriek stelsel heb je nodig als voorkennis. Daaraan kun je toevoegen, twee vuistregels en twee formules. Dit zijn de rekenvaardigheden die je nodig hebt bij medisch rekenen.

Vuistregels

Er zijn twee vuistregels die verstandig zijn om uit het hoofd te leren. Ze helpen om een opgave (oplossen, toedienen) structuur te geven:

1% is 1gram in 100mL
1% is 10mg in 1mL

Standaard rekenvaardigheid met procenten brengen je ook naar het juiste antwoord, deze vuistregels brengen je in eenvoudige stappen naar een antwoord, ook als er geen totaal gegeven is. Bovendien geven ze een structuur aan de manier waarop je de uitwerking op papier kunt zetten.